foto1
Општински стонотениски савез
foto1
Општински кошаркашки савез
foto1
Савез за школски спорт
foto1
Општински фудбалски савез
foto1
Такмичења, турнири, избор најбољих спортиста
СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ АЛЕКСИНАЦ

Program razvoja

 

sportski savez Srbije fill 200x98

 

Evidencioni list

  Кошаркашки савез општине Алексинац формиран је 17.09.1976. године под називом Општински кошаркашки одбор Алексинац. Тај назив носио је до 25.12.1997. године, када у складу са новим Законом и другим прописима мења име у КОШАРКАШКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ АЛЕКСИНАЦ.

   Потреба за стварањем савеза седамдесетих година настала је због све веће популарности овог спорта међу младима. Томе су допринели и успеси  репрезентације Југославије али и супеси КК "МЛАДОСТ" (од 1976. КК "НАПРЕДАК"). Појавила се потреба да се оснује организација која ће се старати о кошарци у целој општини. Клуб је доста учинио да се овај спорт развије али и интересовање великог броја младих превазилазило могућности клуба. Због тога је било неопходно да се формира оваква организација.

   Одмах по формирању Одбор је кренуо са активностима. Формирана је Општинска кошаркашка лига са 8 клубова. Из године у годину број клубова се повећавао. У периоду 1976-91 у ОКЛ су учествовала 34 клуба из 18 насеља наше општине. Општинска лига организована је све до 1991. године. Преласком кошарке са отворених терена у хале утицало је да лига нестане јер скоро да ниједан клуб није имао услове за тренирање и такмичење.

Поред ових активности Савез је имао низ других активности. Спроводио је кошаркашка такмичења у оквиру Радничких спортских игара, које су биле веома популарне и масовне јер је Алексинац имао велики број радних организација и радника и такмичења у оквиру школских спортских игара. Такође, спроводи и такмичење у кошарци у оквиру Сеоских олимпијских игара које се одржавају сваке године.

   Свакако да су ове активности утицале на то да у Алексинцу имамо квалитетну кошарку. КК "Напредак" се такмичи у Другој кошаркашкој лиги Србије, а КК "Јастреб" у Првој регионалној лиги - Исток. КК "Напредак" има велики број дечака и девојчица који се такмиче у оквиру одговарајућих лига Источне Србије.

   Један од задатака Савеза је да обезбеди довољан број кошаркашких судија и помоћних судија за утакмице. Савез је успевао, свих ових година, да организује семинаре и испите. У све те активности укључена је и женска популација. Имамо судије које судеширом Србије. Код млађих категорија наш Савез покрива општине Сокобању и Сврљиг чиме се доприноси да буду више ангажовани.

Председник Савеза- Светислав Видановић 064-1171-30-21

Секретар Савеза- Славољуб Танасковић 063-861-78-52

 

sUFINANSIRANJEaleksinac grb fill 200x200

Ministrarstvo logo fill 200x105